Velikonoce a dobré jídlo k sobě patří stejně jako vajíčka, pomlázka nebo beránek ☺. A víte, co patří k dobrému jídlu? No přece vynikající víno! ;) Vybrali jsme pro vás vína z Jindrova vinařství k typickému velikonočnímu menu, teď už budete přesně vědět po které lahvi sáhnout, aby byl váš gastronomický zážitek nezapomenutelný ;).
Velikonoční nádivka a mazanec
O Velikonocích by na stole neměla chybět velikonoční nádivka, hlavička nebo chcete-li velikonoční buchta. Ta se připravuje na Velikonoce snad v každé domácnosti napříč naší republikou. Bohatá textura nádivky si žádá víno s příjemnou kyselinkou, díky kterému bude jídlo působit stále svěže. V párování jídla vína je důležité, aby víno nepůsobilo moc mdlé nebo naopak nepřebilo svou chutí jídlo. Tuto velikonoční specialitu tak doporučujeme párovat našim Tramínem červeným, 2018. V chuti je velmi svěží s živou kyselinkou a pro tramíny tak znatelnou kořenitostí, s velmi čistou dochutí bílého ovoce a minerálním závěrem. Byl míchán dvanáct týdnů na jemných kvasničných kalech a nepotřeboval téměř žádnou dodanou síru.
A nezapomeňte si k němu přikousnout také zlatavý mazanec, který k Bílé sobotě neodmyslitelně patří ;).
V neděli se podává maso všeho druhu ☺
Nedělním Božím hodem Velikonočním velikonoční svátky vrcholily. V tento den se připravovalo maso všeho druhu. Dříve to bývalo nejčastěji jehněčí, králičí nebo kůzlečí, dnes je nejrozšířenější drůbež. Hebkou chuť masa u vašeho nedělního oběda výborně doplní Ryzlink rýnský, 2017 sur lie. Vůně lipového a
bezového květu se snoubí s jemně opečenými toasty a šťavnatými černými rybízy. Jako jemné podtóny doznívá sušená kůra pomeranče a typická rýňáková petrolejovost. Víno zrálo šest měsíců ve francouzských čtyřsetlitrových sudech na jemných kvasničných kalech. Je tedy tělnaté, minerální se znaky rybízů, mučenky a pepře.
Milovníkům červeného vína doporučujeme Zweigeltrebe, 2018. Krásné červené víno s rubínovým odleskem, voní po ostružinách i švestkách, chutná po třešních a višni v hořké čokoládě a je zakončeno příjemnou tříslovinou.
Velikonoční pondělí
Tento den bývá ve znamení pokrmů z vajíček ☺ K vajíčkům a pokrmům z nich se víno obecně špatně kombinuje, protože tuk ze žloutků vám doslova zalepí chuťové buňky. Krásně se s tím však dokáže poprat víno šumivé! Doporučujeme například Bortolin Angelo Valdobbiadene D.O.C.G. Brut, který má výraznou kyselinku a jemné dlouhotrvající perlení. Nebo Nani Rizzi Valdobbiadene Prosecco Superiore D.O.C.G. Extra Dry, které je velmi lahodné, má příjemné perlení a bohatou pěnu. Svěží aroma zeleného jablka a zralých jablek se krásně snoubí s širokým výběrem jídel včetně sladkých dezertů.
Doufáme, že některou z doporučovaných lahvinek máte připravenou ve svých vinotékách a že si i díky našim vínům zpříjemníte letošní Velikonoce.
Comments